Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Škofjeloški čebelarji imamo dom čebelarjev

Čebelarsko društvo Škofja Loka je bilo ustanovljeno leta 1905, ko je štelo 22 članov, takrat naprednih čebelarjev s širšega loškega območja. Zdaj je vanj včlanjenih okoli 130 čebelarjev. Društvo je bilo v vsej svoji zgodovini zelo dejavno, čebelarji pa so najbolj pogrešali svoje lastne prostore, ki bi jim omogočili boljše in lažje društveno delo. Prelomno je bilo leto 2000, ko je občni zbor društva sprejel sklep, da si zgradimo svoj dom. Sledilo je obdobje iskanja in nakupa zemljišča, pridobivanja dovoljenj in soglasij.

Leta 2005, dan po praznovanju 100-letnice ČD Škofja Loka, smo loški čebelarji poprijeli za delo in v naselju Brode pri Škofji Loki začeli graditi svoj dom. V petih letih smo zgradili sodobno opremljen dom. V njegovih kletnih prostorih smo uredili prostor za izvajanje čebelarskih delavnic, v pritličju je osrednji društveni prostor, v katerem sprejemamo tudi naše goste in jim v razstavnem paviljonu predstavimo čebelje pridelke in izdelke, v mansardi pa je sodobno opremljena predavalnica, ki sprejme do 70 slušateljev.

Uradno smo Dom čebelarjev ČD Škofja Loka odprli 19. junija 2010. Že dan pred tem smo organizirali dan odprtih vrat. Ob tej priložnosti smo obiskovalcem pokazali čebelarsko opremo, pripravili smo degustacijo medov in skupaj z Alenko Lotrič tudi delavnico izdelovanja dražgoških kruhkov. Na slovesnosti ob odprtju doma je predsednik ČD Škofja Loka g. Marijan Novak povedal, da so z novim domom ustvarjene vse možnosti za nov čebelarski razvoj tako domačih kot tudi drugih čebelarjev na Gorenjskem. Navzoče sta nagovorila še župan občine Škofja Loka g. Igor Draksler in predsednik ČZS g. Boštjan Noč. V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Cvetka Golarja iz Škofje Loke, tamburaška skupina Bisernica iz Reteč, mlada harmonikarja Jan Starman in Štefan Triler, dom in društveni prapor pa je blagoslovil g. Selan, župnik iz Škofje Loke.

Po tem dogodku pa škofjeloški čebelarji nismo obstali križem rok, saj smo se nemudoma lotili še postavitve povsem novega čebelnjaka, ki zdaj že stoji neposredno ob domu čebelarjev. Čebelnjak, v katerem je prostora za 12 čebeljih družin, je namenjen predvsem za promocijske in izobraževalne dejavnosti društva.

Dom čebelarjev ČD Škofja Loka je uspeh vseh loških čebelarjev, ki so za dosego cilja žrtvovali številne proste ure, pa tudi veliko finančnih in materialnih sredstev. Dom, na katerega smo danes vsi ponosni, je tako dosežek čebelarjev kot tudi širšega družbenega okolja, ki je čebelarjem priskočilo na pomoč. Prizadevnost društva so opazili tudi na Občini Škofja Loka, ki je julija 2010 društvu podelila visoko občinsko priznanje - srebrni grb Občine Škofja Loka.

Na koncu pa še predlog za izlet: ker je dom čebelarjev namenjen vsem, vabimo vse slovenske čebelarje, da nas ob priliki obiščete. Z veseljem in ponosom vam bomo predstavili naše društvo, naše nove prostore in dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo, saj si želimo, da bi naš dom postal tudi prostor, v katerem se bomo srečevali in spoznavali vsi slovenski čebelarji ter si izmenjevali izkušnje in mnenja. S tem bomo vgradili vsak svoj kamenček v mozaik povezovanja slovenskih čebelarjev in napredka slovenskega čebelarstva.

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 06 Feb 2023
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Feb  
Jan 2023 Februar 2023 Mar 2023
N P T S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Naroči se na dogodke