Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Naravoslovni dnevi

Člani Čebelarskega društva Škofja Loka si prizadevamo za popularizacijo čebelarstva med mladimi. Zato smo za učence osnovnih šol, pa tudi druge skupine pripravili tehnične in naravoslovne dneve, ki jih izvajamo v Domu čebelarjev Brode.

Skupina, ki se udeleži naravoslovnega dneva pri nas, preko celega dopoldneva spoznava značilnosti čebelarjenja na slovenskem in posebnosti iz življenja čebel. Naravoslovni dan je sestavljen iz treh učnih sklopov. Prva dva sta podobna kot pri tehničnem dnevu, torej predavanje oz. pogovor o čebelarstvu in čebelah na slovenskem ter učna delavnica - ulivanje izdelkov iz voska s pokušino medov ter predstavitivjo čebelarskih predmetov. Razlika je le v tem, da je predavanje lahko nekoliko bolj obiširno, saj časovno ni toliko omejeno.

Tretji sklop poteka v obliki druge učne delavnice. V šolskem letu 2008/09 smo loški čebelarji pripravili učno delavnico z naslovom Izdelava dražgoških kruhkov. Delavnico vodi Darinka Megušar, priznana oblikovalka dražgoških kruhkov iz Železnikov.

Naravoslovni dnevi v organizaciji Čebelarskega društva Škofja Loka, so individualno pripravljeni programi, zato so možne tudi drugačne oblike/teme naravoslovnih dni. S koordinatorjem vsake skupine, ki nas želi obiskati, se o izvedbi naravoslovnega dneva (trajanje, teme, zahtevnost...), predhodno dogovorimo, saj se zavedamo, da nas obiskujejo različno stari otroci oz. učenci iz različnih krajev Slovenije. Kontakt za dogovor o naravoslovnem dnevu najdete tukaj. V prihodnosti načrtujemo še nekaj novih učnih delavnic, poleg ulivanja izdelkov iz čebeljega voska in peke dražgoških kruhkov še poslikava panjskih končnic, v spomladanskem in poletnem času pa tudi več različnih delavnic v obliki obiska čebel v društvenem čebelnjaku. Učne delavnice bomo pravočasno predstavili na tej strani.

Udeleženci naravoslovnih dni izdelke, ki so jih naredili v učnih delavnicah (dražgoški kruhek, svečka iz čebeljega voska, obesek iz čebeljega voska), odnesejo domov.

Cena naravoslovnega dneva se dogovori individualno, glede na program, ki ga skupaj oblikujemo.

Učna delavnica - Izdelava dražgoških kruhkov

Priprava testa iz bele moke in medu vzame veliko časa, zato ga vodja delavnice že sama prej pripravil, učenci pa ga z njeno pomočjo v učni delavnici oblikujejo. Vsak učenec dobi že pripravljeno testo, ki ga najprej oblikuje v kroglo, nato v stožec, zatem pa ga zvalja. Sledi oblikovanje testa v obliko srca. Robove srca se okrasi z zarezami, nakar sledi individualno oblikovanje dražgoškega kruhka. Izdelke se zatem speče v električni pečici pri 160°C. Na koncu dražgoške kruhke premažemo z medeno vodo, ki vsebuje polovico vode in polovico medu, da dobijo poseben lesk. Tako izdelane unikatne dražgoške kruhke otroci odnesejo domov.

Spodaj smo pripravili nekaj fotografij učne delavnice Izdelava dražgoških kruhkov. Tokrat so nas obiskali učenci Osnovne šole Veliki Gaber.

                Foto: Aleš Demšar

         Foto: Aleš Demšarfoto: Aleš Demšar

                                     Foto: Aleš Demšar

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 21 Jul 2024
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Jul  
Jun 2024 Julij 2024 Aug 2024
N P T S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Naroči se na dogodke