Dosežki naših članov

Marijan Novak, dobitnik priznanja Srebrni grb Občine Škofja Loka

 

 

Župan Občine Škofja Loka g. Miha Ješe je 2. julija 2016, na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku podelil občinsko priznanje Srebrni grb Občine Škofja Loka g. Marijanu Novaku, tajniku in dosedanjemu predsedniku Čebelarskega društva Škofja Loka.

Ob prejemu tega visokega priznanja, je prav, da o Marijanu Novaku zapišemo nekaj besed.

Marijan Novak je že od rane mladosti povezan s čebelami, saj je čebelarstvo v njegovi družini dolgoletna tradicija. Leta 1974 je z osmimi panji pričel samostojno čebelarsko pot, hitro je svoje čebelarstvo povečal, leta 1987 pa skupaj z očetom kupil tovornjak za prevoz čebel. Od takrat je ves čas med največjimi loškimi čebelarji.

Že od leta 1979 je aktiven član ČD Škofja Loka, bil pa je aktiven tudi v Medobčinski zvezi čebelarskih društev Škofja Loka. V društvu je dejaven brez premora, vse do danes.

Med letoma 2006 in 2009 je bil tudi član UO Čebelarske zveze (zgornje) Gorenjske, kjer je bil v teh letih član Upravnega odbora te organizacije, v letu 2010 pa celo njen predsednik. V mandatnem obdobju 2008 – 2012 se je Marijan Novak aktivno vključil tudi v delovanje Čebelarske zveze Slovenije.

Vsi vemo, da danes loški čebelarji domujemo v enem najlepših čebelarskih domov v Sloveniji. In ravno Marijanu Novaku gre največja zasluga, da je temu danes tako. Novak je bil v letu 2002 eden glavnih pobudnikov, da si čebelarji zgradimo svoj dom. V letih, ki so sledila je s svojimi somišljeniki aktivno iskal prostor, kjer bi si dom lahko zgradili in ga v Brodeh pri Škofji Loki tudi našel. Sodeloval je pri zasnovi prostorov, urejanju dokumentacije in zbiranju dovoljenj za gradnjo. Bil je član gradbenega odbora, ko se je v letu 2005 dom pričel tudi graditi. In seveda ga je tudi sam gradil, organiziral delo, zbiral material, zbiral denarna sredstva, skrbel za varnost pri delu, skrbel za... Skratka, ni bilo opravila, da Marijan ne bi bil zraven. Ko pa je bil dom zgrajen, in smo v društvu prejeli še uporabno dovoljenje (za kar gre spet v največji meri zasluga ravno njemu), pa je Marijan Novak v letu 2010 organiziral še prelepo slovesnost uradne otvoritve Doma čebelarjev ČD Škofja Loka.

Skupaj s svojimi somišljeniki je ustvaril prostor/dom, kjer se loški čebelarji danes prav zares počutimo kot doma.

Od takrat dalje lahko rečemo, da je društvo v stalnem porastu, saj se je število članov v zadnjih letih povečalo iz 99 leta 2005 na 137 v letu 2016. Danes je Čebelarsko društvo Škofja Loka eno največjih slovenskih čebelarskih društev in ima vidno vlogo tako na občinskem, Gorenjskem, kot tudi državnem območju.

Tako je Marijan Novak promotor škofjeloškega čebelarstva in prostovoljstva.

V zadnjih več kot tridesetih letih je aktivno vplival na razvoj celotne podobe čebelarstva v občini, pa tudi širše. Pod njegovim vodstvom so bili zastavljeni cilji razvoja loškega čebelarstva realizirani in je tako soustvaril izjemno dobro organizirano in uspešno Čebelarsko društvo Škofja Loka. Ob dejstvu da gre za človeka, ki je svoje življenje zapisal prostovoljnemu društvu in svoje zadane naloge opravlja izključno prostovoljno v svojem prostem času, torej brezplačno in to na območju tako Občine Škofje Loke, kakor tudi na območju celotne države, si Marijan Novak za svoje uspešno delo in za prispevek k razvoju in ugledu občine, brez dvoma zasluži občinsko priznanje – Srebrni grb Občine Škofja Loka.

Tako menimo mi - loški čebelarji - in temu pritrjujejo tudi na Občini Škofja Loka.

 


 

 

Janez Košir - prejemnik priznanja Antona Janše I. stopnje

 

G. Janez Košir iz Zakobiljka je v mesecu aprilu 2015 na sedežu Čebelarske zveze Slovenije prejel najvišje priznanje za delo v čebelarstvu - priznanje Antona Janše prve stopnje.

Janez Košir čebelari od leta 1943 in je aktivni član Čebelarskega društva Škofja Loka od leta 1950 dalje. Vrsto let je bil član UO ter ČR čebelarskega društva, aktivno pa je sodeloval in prispeval k izgradnji Doma čebelarjev. Je vzoren čebelar, velik promotor čebelarstva doma in v tujini, svoja znanja in izkušnje pa je vedno pripravljen posredovati svojim čebelarskim kolegom. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje.

Kar ste pravkar prebrali je uradna obrazložitev Čebelarske zveze Slovenije za podelitev priznanja Janezu Koširju. Prav je, da tem velikim besedam dodamo nekaj stavkov še njegovi društveni kolegi. Janez je svoj prvi panj dobil za birmo od strica Jerneja pri 13 svojih trinajstih letih. Od tedaj so čebele njegove stalne sopotnice (že 72 let !!!). Skupaj z ženo Julko sta ves skrbno pazila na čebelice, navkljub Janezovemu poklicu, ki ga je pogosto zaposloval čez cel dan. Svoje čebele je najprej pasel doma v Jazbinah, kasneje pa jih je preselil domov v Škofjo Loko, kjer si je ob hiši postavil lep čebelnjak. Zdaj so že več let v Zakobiljku, kjer še danes čebelari z 21 čebeljimi družinami. Tam si je zgradil prelep čebelnjak, katerega si lahko ogledate tudi v naši galeriji. Okrasil ga je s panjskimi končnicami ter skrbno uredil njegovo okolico. Brez dvoma je Koširjev čebelnjak eden najlepših, kar jih danes stoji v loških hribih.

Prav je, da posebej omenimo še Janezovo veliko angažiranost pri izgradnji doma. Vse se je začelo že z iskanjem zemljišča ter lesa za gradnjo in ostrešje, pa nadaljevalo z delom pri gradnji ter izvedbo vseh obrtniških del, ki so bila povezana z elektriko v našem Domu čebelarjev. Na koncu pa zaključilo z asfaltiranjem naše dovozne ceste, kjer smo ravno po njegovi zaslugi nalogo izpeljali več kot odlično. Skupaj z druščino je bil odlična ekipa in mlajši čebelarji danes lahko uživamo sadove njegovega oz. njihovega truda. Posebej pa moramo omeniti tudi fresko, naslikano na zunanjem zidu Doma čebelarjev. Tisto stensko poslikavo, ki jo vidimo v trenutku, ko se pripeljemo do našega doma. To fresko je poslikal g Lojze iz Reteč, ravno na pobudo Janeza Koširja. Košir je tudi poravnal vse stroške in delo, zato lahko upravičeno rečemo, da je Janez donator freske oz. stenske poslikave.

Janez Košir je ob izgradnji našega društvenega čebelnjaka društvu podaril tudi 10 čebeljih družin in nov čebelnjak je leta 2010 zaživel v vsem svojem sijaju. Še danes pa skupaj z ženo Julko prelepo skrbi za rože na okenskih policah našega doma (mimogrede, ali ste opazili kako lepo tudi letos cvetijo rože na Domu čebelarjev?). In še danes, ko je Janez že zakoračil v osemdeseta leta, skoraj ne mine petek, da se ne bi oglasil v Brodeh.

Zato Janez, hvala ti, kar si storil za nas loške čebelarje. Iznajdljivost, predanost društvu in delavnost so te krasile in tako naj bo še naprej. Zdravja in še veliko srečanj v našem domu ti želimo, pa seveda iskrene čestitke za prejeto priznanje. Mi vemo, kako res si si ga zaslužil. Društveni kolegi se veselimo tvojega uspeha in smo veseli ter ponosni, da si član Čebelarskega društva Škofja Loka.

 

 


Foto: Ales DemsarRudi Bizovičar ima šampiona

Čebelarsko društvo Škofja Loka se je tudi v letu 2012 udeležilo že tradicionalnega 14. ocenjevanja medu v Cerkljah na Gorenjskem. V petek 14. septembra je bila v Cerkljah v Kulturnem hramu Ignaca Borštnika slovesna razglasitev rezultatov. Prireditev se je pričela ob 17.00 uri s slovesnim prihodom praporščakov, med katerimi smo opazili tudi Filipa Šuštarja, s praporjem škofjeloških čebelarjev. Sledil je nagovor predsednika ČD Cerklje g. Francija Strupija, kateri je povedal, da je bilo letos zaradi slabše letine tudi vzorcev danih v ocenjevanje manj, vendar pa je kvaliteta medu še vedno visoka. V nadaljevanju je ob sodelovanju pevcev ljudskih pesmi Ozara iz Kranja ter otrok iz vrtca Murenčki potekala podelitev priznanj najboljšim medovom.

Tudi škofjeloški čebelarji smo bili dodobra zastopani, med vsemi pa je najbolj blestel Rudi Bizovičar, ki je prejel zlato priznanje za kostanjev med, obenem pa je bil kostanjev med Rudija Bizovičarja razglašen za najboljši med ocenjevanja in je prejel najvišji naziv ocenjevanja 

šampion leta 2012.

Rudi in ostala druščina, ki ste dosegli tako visoke ocene, čestitamo! Dobra ocena medu ni naključje. Je rezultat vsega preteklega dela, znanja in veščin, ki ste jih skozi svojo čebelarsko zgodbo vkovali v letošnji med. Mi - vaši društveni kolegi, smo ponosni na vaš uspeh in kakovosten pridelek, ki ste ga navkljub izredno zahtevnemu čebelarskemu letu uspeli pridelati. Zato ga cenite tudi vi.

Škofja Loka, september 2012


Foto: Aleš DemšarNaj čebelar za leto 2009 je član Čebelarskega društva Škofja Loka, g. Ludvik Božnar!

Priznanje »Naj čebelar«, ki ga vsako leto podeli Čebelarska zveza Gorenjske, je Ludvik Božnar dobil za udejstvovanje na čebelarskem področju v preteklem letu, dejansko pa je g. Božnar dobil priznanje Gorenjskih čebelarjev za življenjsko delo. Poglejmo zakaj tako.

Čebelar Ludvik Božnar je s svojimi 79. leti starosti in 64. leti čebelarjenja (2010) prav gotovo starosta loških čebelarjev. Čebelariti je začel z desetimi leti, ko je na poti od maše v rodnem kraju poljanskega hribovja - v Dolenčicah, ujel svoj prvi roj. Član Čebelarskega društva Škofja Loka je vseskozi od leta 1964 in je med člani v vrhu po čebelarskem staležu.

Začetki njegovega čebelarstva segajo v njegov domači kraj, kjer je imel v pritličju svojega vikenda urejen prostor za 36 čebeljih panjev. Kot prvi čebelar v našem društvu si je omislil prevozni čebelnjak, in sicer v avtobusu z 72 panji. S tem prevoznim čebelnjakom je v družbi še nekaj loških čebelarjev prekrižaril vsaj polovico nekdanje Jugoslavije od Banata preko Slavonije, Posavine, Bosne, Like, Gorskega Kotorja, Istre do vseh možnih pasišč širom Slovenije.

Tudi letos (2010) je peljal svoje čebele na potep po Sloveniji...

Pri vseh teh prevozih je z domačini in čebelarji zmeraj našel povezavo tako, da ni bil nikjer nezaželen. Povsod je naletel na prijateljski sprejem in se takemu stanju tudi vedno primerno zahvalil. S tovrstnim odnosom do domačinov je dobro ime in poštenost Slovenskih čebelarjev vsepovsod utrjeval in je bil glasnik medsebojnega povezovanja takratnih jugoslovanskih čebelarjev.

Z vsemi spoznanji, ki jih je Ludvik Božnar pridobil ob teh prevozih pri spoznavanju novih pasišč, pri uvajanju novih tehnologij v čebelarstvu, zlasti pa pri spoznavanju vseh novosti na zdravstvenem področju čebel, je Božnar vedno dobrovoljno in strokovno seznanjal svoje čebelarske prijatelje. Njegova čebelarska sredina, v katero Božnar še vedno rad zahaja, mu vedno rada prisluhne.

V Čebelarskem društvu Škofja Loka je bil Ludvik Božnar prvi čebelarski preglednik in prvi z opravljenim izpitom za veterinarskega preglednika. V društvu zadnjih deset let skrbi za zdravstveno varstvo čebel skoraj pri vseh starejših čebelarjih in nikdar ne odkloni nasveta, če se kdo od čebelarjev nanj obrne.

Že desetletja aktivno deluje v upravnem odboru društva, je predsednik komisije za pasišča, predsednik komisije za zdravstveno varstvo čebel, je dober mentor mladim čebelarjem. V zadnjih letih je izkazal ogromno pomoči pri gradnji naših društvenih prostorov, je udeleženec vseh pomembnejših dogajanj v društvu. Ludvik Božnar je priznana in spoštovana čebelarska osebnost med čebelarji spodnjega dela Gorenjske, dobitnik priznanja Antona Janše III., II. in I. stopnje, dobitnik številnih drugih priznaj društva in Čebelarske zveze Slovenije. Božnar je bil blagajnik Medobčinske zveze čebelarskih društev Škofja Loka od leta 1975 do njene ukinitve leta 1993. Skratka, Ludvik Božnar je človek in čebelar, kakršnega bi si želelo imeti v svojih vrstah vsako čebelarsko društvo.

In Loški čebelarji smo še kako ponosni, da je Ludvik Božnar ravno med nami!

Zato za podeljeno priznanje Ludviku Božnarju iskreno čestitamo.

Naj čebelarju, g. Ludviku Božnarju, je bilo priznanje podeljeno dne 1. oktobra 2010, ob 18.00 uri, v okviru sklepne slovesnosti s kulturnim programom Festivala čebelarstva na Bledu (Apimedica&Ąpiquality forum 2010).

Šk. Loka, oktober 2010


Robert Kastelic - prejemnik priznanja Antona Janše I. stopnje

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost. Že pred več kot 230 leti je tedanje znanje podeželskega malega kmeta obelodanil Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju. Sto let kasneje je območje zaslovelo s svojo čebelo, ki je kmalu postala poznana po vsem svetu in je danes druga najbolj razširjena čebela v svetu in najbolj razširjena čebela v Evropi. Slovenija je danes v čebelarskem svetu znana po kakovostnem medu in pridnih ter marljivih čebelarjih.

Foto: Marijan NovakSlovenski čebelarji združeni v čebelarsko zvezo Slovenije smo v soboto dne 4. 4.2009, v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici, imeli 58. redni občni zbor Čebelarske zveze Slovenije. Druga točka dnevnega reda je bila namenjena razglasitvi prejemnikov odličij Antona Janše. In na naše veliko veselje, je odličje Antona Janše I. stopnje prejel tudi Robert Kastelic, član in podpredsednik Čebelarskega društva Škofja Loka.

Kako velik uspeh in priznanje za svoje delo je prejel Kastelic pove že podatek, da je Komisija za odlikovanja in nagrade pri ČZS obravnavala 68 predlogov za prejemnika priznanja Antona Janše I. stopnje. Samo 19 kandidatov bo priznanje tudi prejelo, med njimi dva iz Gorenjske. Poleg Roberta Kastelica še Jože Kokl iz Čebelarskega društva Preddvor (op. odlikovanje Antona Janše I. stopnje je največje in najprestižnejše priznanje, ki se ga na čebelarskem področju lahko doseže v Sloveniji). In kdo pravzaprav je Robert Kastelic ter kakšna je njegova čebelarska pot, s katero je vstopil med elito slovenskih čebelarjev?

Robert Kastelic je član Čebelarskega društva Škofja Loka, od leta l974. Danes čebelari z 39. čebeljimi družinami, vse so v AŽ panjih. 24 družin ima nastanjenih na prevoznem čebelnjaku, 15 pa v stacionarnem čebelnjaku na Sv. Andreju pri Škofji Loki.

Kmalu po včlanitvi v Čebelarsko društvo Škofja Loka se je Robert Kastelic aktivno vključil v različna področja delovanja društva. Na začetku je deloval predvsem na področju izvajanja raznih društvenih dejavnosti, organizacije društvenih izletov in utrjevanja društvenega povezovanja članov, katerih odnosi so bili v takratnem obdobju dokaj razrahljani. V nadaljevanju je od leta 1980 naprej, Kastelic opravljal dela in naloge kot član Upravnega odbora Čebelarskega društva Škofja Loka. V obdobju od leta 1980 do razpada Medobčinske zveze čebelarskih društev Škofja Loka leta 1985, je bil obenem še član Upravnega odbora navedene zveze in član Komisije za društvene dejavnosti vseh sedmih društev povezanih v zvezi.

Kot član upravnega odbora našega društva je Robert Kastelic vseskozi, se pravi od leta 1980 pa do danes, aktivno sodeloval pri vseh akcijah in nalogah, ki jih je društvo izvajalo za promocijo čebelarstva in čebelnih pridelkov. Svojo aktivnost je posebej usmerjal v organizacijo in izvedbo društvenih proslav, s katerimi je skušal povezati čebelarje, čebelarstvo v Škofji loki pa predstaviti ožji in širši javnosti. V povezovanju Čebelarskega društva Škofja Loka, kot primarnega dejavnika na področju čebelarstva na Škofjeloškem, je vzpostavil celovito sodelovanje z ostalimi predstavniki in organizacijami, ki delujejo na področju kmetijstva na območju Škofje Loke. Posebej se je vseskozi trudil utrjevati vez med loškimi čebelarji in veterinarsko službo, saj je ravno Robert Kastelic za društvo ogromno doprinesel na področju zatiranja čebelnih bolezni.

Foto: Marijan NovakRobert Kastelic je bil eden prvih pobudnikov gradnje doma čebelarjev v Brodeh pri Škofji Loki. Glede na zaupanje, ki ga je Kastelic užival med društvenimi kolegi, mu je bila zadana težka vloga predsednika gradbenega odbora izgradnje Doma čebelarjev Brode. Najprej je vse svoje moči usmeril v pridobivanje potrebne dokumentacije in v zbiranje finančnih ter materialnih sredstev. Po začetku gradnje pa je tako aktivno sodeloval pri delih na novogradnji, da je njegova pripadnost nalogi pustila pečat tudi na njegovem zdravju. Obenem je bil kot predsednik gradbenega odbora vseskozi prisoten tako pri sami gradnji, kot tudi pri vseh ostalih spremljajočih dogodkih, ki jih tudi ni bilo malo. Robert Kastelic ima brez dvoma ogromno zaslug, da imamo loški čebelarji danes v Brodeh pri Škofji Loki, tako lep Dom čebelarjev.

S tem pa delo Roberta Kastelica na področju čebelarstva še ni zaključeno. Kastelic se je v svojem delovanju aktivno vključil tudi v zveze zunaj društva, saj je bil v obdobju od leta 2003 do leta 2007 član Upravnega odbora Čebelarske zveze zgornje Gorenjske. V letih 2006 in 2007 je bil predsednik Čebelarskega društva Škofja Loka. V sedanjem mandatnem obdobju pa je Robert Kastelic podpredsednik Čebelarskega društva Škofja Loka in obenem gospodar Doma čebelarjev Brode.

Robert Kastelic je v celotnem svojem delovanju na čebelarskem področju deloval v korist razvoja čebelarstva in utrjevanja številnih povezav med slovenskimi čebelarji. Kot prevoznik čebel se je ves čas zavzemal za sodelovanje in povezovanje čebelarjev širom Slovenije. Vzpostavil je več povezav med Čebelarskim društvom Škofja Loka in drugimi društvi ter zvezami po Sloveniji, vse s ciljem utrjevanja dobrih odnosov med slovenskimi čebelarji. Vseskozi je tudi vnet zagovornik in podpornik delovanja Čebelarske zveze Slovenije, pri tem pa je marsikateremu društvenemu kolegu priskočil na pomoč pri izpolnjevanju nalog naše krovne organizacije.

Za svoje dosedanje delovanje na čebelarskem področju je bil Robert Kastelic leta 1987, prejemnik odlikovanja Antona Janše III, stopnje, odlikovanje Antona Janše II. stopnje pa je prejel leta 1995.

Robert Kastelic med čebelarji v širšem okolju uživa ugled poštenega in delovnega človeka, strokovnega čebelarja in zvestega prijatelja. Svoje življenje je posvetil čebelam, vse svoje moči in energijo pa društvenemu delovanju, delovanju različnih zvez na Gorenjskem ter promociji čebelarstva in povezovanju čebelarjev širom Slovenije.

Svoje življenjsko poslanstvo, ki ga je Kastelic zapisal čebelam in čebelarstvu je opazila tudi komisija za odlikovanja in priznanja Čebelarske zveze Slovenije, ki je Roberta Kastelica za njegovo življenjsko delo na področju čebelarstva, dne 11. 4. 2009 nagradila z odlikovanjem Antona Janše I. stopnje, katerega je Kastelic prejel na dnevu slovenskih čebelarjev v Majšperku, dne 23. 5. 2009.

Šk. Loka, maj 2009


Igor Draksler je naj župan na Gorenjskem

Foto: Marijan NovakČebelarska zveza zgornje Gorenjske (danes Čebelarska zveza Gorenjske) vsako leto enemu od gorenjskih županov podeli nagrado oz. priznanje imenovano »Naj župan«. Leta 2008 je bilo to prestižno priznanje podeljeno županu občine Škofja Loka g. Igorju Drakslerju. Preden nadaljujemo z njegovo predstavitvijo, naj vam odgovorimo na vprašanje, zakaj uspeh župana predstavljamo na strani o dosežkih društvenih članov. Odgovor je kot na dlani: ker je tudi župan Igor Draksler čebelar in ker je kot čebelar tudi član Čebelarskega društva Škofja Loka.

Toliko za začetek. Pa poglejmo, s čim si je župan »prislužil« priznanje vseh gorenjskih čebelarjev.

Župan, občine Škofja Loka g. Igor Draksler je v svojem dosedanjem obdobju županovanja veliko prispeval  k razvoju čebelarstva na škofjeloškem področju, k delovanju Čebelarskega društva Škofja Loka in  k pravilnemu razumevanju pomena čebelarstva za ohranjanje biotske raznovrstnosti naše krajine.

Ob njegovi moralni pomoči in pomoči občine Škofja Loka smo loški čebelarji v letu 2003 odkupili, prenovili in prestavili več kot 100 let star čebelnjak s kranjiči. Vsestransko je pomagal pri organizaciji sprejema udeležencev svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia 2003, ki se je odvijal v Ljubljani. S sprejemom udeležencev v prostorih občine, s prikazom občinskega gospodarskega in kulturnega razvoje občine ter sponzorstvom dogodka je čebelarskim gostom iz vsega sveta v najlepši luči prikazal osrčje domovine naše kranjske čebele .

Župan tudi danes posebno skrb namenja delovanju društva, še posebej pa pomaga pri zdravstvenem varstvu čebel. S svojo prisotnostjo je počastil praznovanja ob 90, 95 in 100 letnici obstoja Čebelarskega društva Škofja Loka.

Resen je njegov pristop k uveljavljanju pomena čebelarstva pri učencih vseh treh osnovnih šol v Škofji Loki, kjer podpira naše delovanje v teoretičnem in praktičnem seznanjanju učencev o pomenu čebelarstva.

Foto: Marijan NovakNajbolj pa seveda poudarjamo njegovo prisotnost in podporo, ki jo je nudil in jo še nudi pri gradnji naših skupnih prostorov - Doma čebelarjev Brode. Pokazal je veliko razumevanja za naše želje že na samem začetku tega velikega projekta, ko smo loški čebelarji še iskali primerno zemljišče za naš novi dom ter nam stal ob strani vse do današnjih dni (2009), ko smo Dom čebelarjev Brode že skoraj v celoti izgradili.

Čebelarji smo županu ob prejemu priznanja za naj župana simbolično podarili AŽ panj, s katerim smo se mu zahvalili za vso nesebično pomoč in izkazano zaupanje. Seveda se loški čebelarji tudi nadaljnjega sodelovanja z g. Igorjem Drakslerjem, županom občine Škofja Loka, iskreno veselimo.

Za prejeto priznanje, iskrene čestitke, g. župan.


Robert Kastelic ima prvaka

Foto: Aleš DemšarPred koncem leta 2008 je v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem, potekala že tradicionalna prireditev podelitve priznanj za ocenjevanje medu. Na ocenjevanje je organizator - Čebelarsko društvo Cerklje prejelo 82 vzorcev medu, katere so pod drobnogled vzeli strokovnjaki Biotehnične fakultete v Ljubljani. Preverili so videz medu, določili so vonj, okus in aromo medu, na koncu pa so ugotovili še vsebnost vode v medu. Vsi ti kriteriji so bili pravi pokazatelj kakovosti medu, na podlagi katerih so vzorce razvrstili po kakovosti.

Organizator je na lepo pripravljeni prireditvi podelil 23 zlatih, 27 srebrnih in 25 bronastih priznanj ter 7 zahval. Vrhunec prireditve je bila podelitev pokala za prvaka gorenjske, katerega je prejel član in podpredsednik Čebelarskega društva Škofja Loka, g. Robert Kastelic. Kastelic je s svojim kostanjevim medom prejel najvišje število točk in je postal zmagovalec vseh ocenjenih medov v Cerkljah za leto 2008.

Vsi čebelarji vemo, koliko truda je potrebno in koliko skrbi ter kapljic potu preteče, preden v naše kozarce priteče pristen in kakovosten med. Da pa je ta med tako kvaliteten, da si zasluži naziv »šampiona«, je potrebno še nekaj več. In g. Kastelicu je s svojim mojstrstvom to uspelo. Čestitamo!

Čestitke tudi ostalim prejemnikom priznanj. Obenem se Čebelarsko društvo Škofja Loka zahvaljuje tudi organizatorju, ki je pri izvedbi tako velikega dogodka vzorno poskrbel tudi za družabno dogajanje ob sami prireditvi. V Cerkljah se očitno dobro zavedajo, kako pomembno je srečanje starih znancev, sodelovanje med čebelarji ter navezovanje novih stikov ter prijateljstev.


Marijan Novak - Naj čebelar na Gorenjskem za leto 2007

Foto: Ales DemsarV mesecu avgustu 2008 je Čebelarsko društvo Bohinj organiziralo dvodnevno prireditev »Medeni dan«. Prvi dan so potekala predavanja o apiterapiji, naslednji dan pa je sledila kulturno-zabavna prireditev. Na prireditvi je bil razglašen naj čebelar Čebelarske zveze Zgornje Gorenjske za leto 2007. V Čebelarsko zvezo zgornje Gorenjske je vključeno tudi čebelarsko društvo Škofja Loka, in prav predsednik društva - Marijan Novak je letos dobil to prestižno priznanje. Za nagrado je prejel miniaturni Janšev čebelnjak.Foto: Aleš Demšar

To priznanje je nagrada strokovne javnosti Marijanu Novaku za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju čebelarstva. Vsi, ki ga poznamo vemo, da Novak vzorno skrbi za svoje čebele, pomaga drugim, predvsem mladim čebelarjem, poleg tega pa je aktiven v različnih organih društev in zvez. Marijan Novak je že vrsto let dejaven v vodstvu Čebelarskega društva Škofja Loka kot tajnik, blagajnik, vodja gradbenega odbora in še marsikaj. Danes je predsednik društva. Poleg društvenih aktivnosti, danes sodeluje v upravnem odboru Čebelarske zveze Zgornje Gorenjske, v upravnem odboru Čebelarske zveze Slovenije ter v komisiji za odlikovanja in nagrade, prav tako pri Čebelarski zvezi Slovenije. Navkljub natrpanemu urniku pa si zadaja še vedno nove in nove naloge.

Zato smo loški čebelarji ponosni na Marijana Novaka, njegove uspehe ter priznanje, ki mu je bilo podeljeno. Brez dvoma je bilo priznanje podeljeno pravemu človeku. Tudi društveni kolegi Marijanu Novaku čestitamo za uspeh in priznanje, katerega je prejel v Bohinju.

 Foto:Ales Demsar  Foto: Ales Demsar
 Janšev čebelnjak - maketa priznanje  
ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 24 Apr 2024
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Apr  
Mar 2024 April 2024 May 2024
N P T S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Naroči se na dogodke