Zopet kraja panjev in čebel !
1. maj, 12:11

 

Ponovno smo prejeli elektronsko sporočilo ogorčenega čebelarja:

Čebelarskemu društvu Škofja Loka

Vojko Veber, sem član čebelarskega društva. Imam čebelnjak na Stirpniku. Včeraj sem pri pregledu čebel takoj opazil, da manjkajo 4 panji s čebelami in nekaj inventarja - med drugim nov kadilnik.... Seveda sem bil šokiran in ogorčen. Rop se mi je zgodil že drugič. Prvi pred 30 leti v vasi Draga. Ukradena sta bila 2 panja s čebelami.
Temeljito sem si ogledal situacijo in ugotovil,da je bil ropar "čebelar". Točno je vedel, kako to storiti. Moji nakladalni panji zahtevajo pri zapiranju in premeščanju prakso, katere nima ravno začetnik.
Zato apeliram na vas, da s skupnimi močmi najdemo tega izm... Menim, da je bil namen kraje po vsej verjetnosti prodaja čebel.
 
Za lažje delo pri razkrivanju tega lopova, prilagam fotografije mojih panjev in čebelnjaka, kjer je bila izvršena kraja.
 
Moji panji so standardni 2/3 10 satni nakladni. Ampak so povsem unikatni, izdelani z utorom-folcem. Poseben je tudi pitalnik, pokrov panja ter podnica. Takšne panje v Sloveniji uporabljam le jaz. Torej jih je mogoče takoj prepoznati. Naklade so pobarvane s treh strani z eno barvo, četrta stran pa je vedno črne barve.
 
Če kdorkoli opazi zgoraj navedene panje, vas prosim, da obvestite mene ali predsednika društva čebelarjev Škofja Loka. 
 
Lep pozdrav,Vojko Veber 
 
V ČD Škofja Loka dodajamo, da smo že drugič v nekaj dneh obveščeni o tatvinah čebel na našem območju. K, v prejšnji novici napisanemu, dodajamo še, da tolerance do tovrtsnih ravnanj ne sme biti. 
 
Danes vsem čebelarjem predlagamo še, da postorijo vse, da se tovrstne težave čim bolj odpravi, prepreči ali storilce izsledi, predvsem z:
- žigosanjem, barvanjem ali drugo označbo panjev, okvirjev, opreme... na podlagi česar je mogoče predmete kasneje identificirati
- vzpostavitvijo tehničnih ovir, ki otežujejo tovrstna dejanja
- s sosedi čebelnjakov se dogovoriti, da spremljajo, kaj se dogaja v okolici naših čebel
- postaviti t.i. "lovske kamere", ki snemajo le v času gibanja v okolici
- ali izvesti druga opravila, ki otežujejo tovrstna dejanja.
 
Predvsem pa spremljati kaj se dogaja v okolici (vseh) naših čebelnjakov, spremljati "premike čebel", si zapisovati reg. številke itd. Če bomo "oči naše okolice", bomo prej ali slej opazili tistega, ki nam povzroča tovrstno škodo.